Kako se izboriti sa prehladom i gripom u trudnoći

Tokom trudnoće vaš imunitet najvećim djelom je “angažovan” da zaštiti bebu. Upravo zbog toga primetićete da ste podložniji nekim tipičnim infekcijama. Međutim, nema razloga za paniku, jer infekcije koje “zakače” vas, bebi neće naškoditi.

Velika većina infekcija – prehlada, grip i stomačne tegobe – neprijatna su iskustva za vas, ali za nerođenu bebu retko predstavljaju problem, tvrde ljekari. Naravno, morate da vodite računa o svom zdravlju i opštem dobrom stanju. Dakle, uzimajte dosta tečnosti i odmarajte se što više (san je prirodni mehanizam izlječenja i regeneracije). Takođe, trudite se da jedete mnogo svežeg voća i povrća, jer ove namirnice sadrže antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcija. Ako i pored preuzetih mjera “zakačite” neku infekciju, evo šta treba da učinite…

ZAPUŠEN MI JE NOS!

Začepljenost nosa česta je pojava u trudnoći jer hormoni mogu da uzrokuju nagomilavanje tečnosti u sluzokoži. U slučaju upale sinusa osetićete bol u predelu nosa i oko očiju. Iako će vama biti prilično neugodno, budite uvereni da beba neće ni primetiti da se bilo šta neuobičajeno dešava…

Pokušajte ovo…

* Napunite dublju posudu vrelom vodom, pokrijte glavu peškirom i nagnite se nad nju da biste udisali paru. Inhalacija je jedan od najefikasnijih metoda deblokade sinusa.
* Poprskajte jastuk uljem eukaliptusa da biste noću lakše disali.

UPORNO KAŠLJEM

Suv ili zreo kašalj obično prate simptomi klasične prehlade, kao što su curenje iz nosa i crvenilo i bol u grlu. Iako je riječ o neugodnim pojavama, obično se povlače nakon nekoliko dana. Ako se to ne desi, obratite se ljekaru.

Pokušajte ovo…

* Ispirajte grlo toplom slanom vodom (ublažava bol grla); uzimajte topao med sa limunovim sokom (olakšava disanje.)
* Beli luk, slatki kupus i prokelj smatraju se lekovitim namirnicama. Zato, jedite da biste ozdravili!

BOLI ME STOMAK

Povremeni stomačni problemi neće nepovoljno delovati na bebu, ali ako su praćeni povišenom temperaturom ili snažnim bolovima, najbolje je da se obratite ljekaru. Ponekad se dešava da proliv, koji se javlja pri kraju trudnoće, zapravo označava početak porođaja.

Pokušajte ovo…

* Pijte mnogo čaja da biste sprečili dehidrataciju organizma.
* Uzimajte manje obroke.
* Ukoliko proliv ili povraćanje traju duže od 24 sata, obratite se ljekaru.

IMAM GRIP

Simptomi gripa, kao što su povišena temperatura, zapušen nos i bolovi u cijelom tijelu, mogu da traju danima i da izazovu veliku fizičku iscrpljenost. Virusna infekcija koju ste “zaradili” zaista može da izgleda strašno, ali neće naškoditi vašoj bebi.

Pokušajte ovo…

* Ako infekcija nije narušila apetit, jedite dosta voća, povrća i belog luka da biste ojačali imunitet.
* Ostanite u postelji dok ne prebolite grip jer je vašem organizmu potrebno što više odmora.
+ Uzmite antipiretik i analgetik ukoliko je to neophodno, ali samo u propisanoj dozi. Ukoliko je vaša tijelesna temperatura iznad 38 stepeni Celzijusa, ili se simptomi ne ublaže nakon nekoliko dana, obavezno se obratite ljekaru.

KOJE SU TERAPIJE BEZBJEDNE?

Generalno pravilo o uzimanju lekova tokom trudnoće glasi: NEMOJTE! Ipak, u određenim situacijama neophodna je njihova primjena. Upućujemo vas u to koja su farmakološka sredstva bezbjedna za bebu, a koja nisu, ali ni jedan, pa ni najbezazleniji preparat nemojte uzeti bez prethodnog savetovanja sa svojim ginekologom…

ANALGETICI

Pod uslovom da ne prekoračite propisanu dozu, upotreba paracetamola u trudnoći smatra se bezbjednom. Ipak, trudite se da što ređe i što manje koristite ovo sredstvo lečenja. Rezultati jedne naučne studije u Britaniji sugerišu da česta upotreba paracetamola u poodmakloj trudnoći može da poveća rizik od pojave astme kod djece.

Ibuprofen (brufen) i kodein treba izbegavati u trećem tromesečju trudnoće jer smanjuju cirkulaciju krvi bebe. Obe vrste analgetika mogu da odlože porođaj.

Aspirin takođe treba izbegavati jer razređuje krv i negativno utiče na bebu. Možete da ga uzmete samo ako je ljekar propisao njegovu upotrebu.

POMOĆNA LEKOVITA SREDSTVA

Upotreba priručnih sredstava liječenja nije uvek bezbjedna u trudnoći. Ona obično sadrže efedrin, kodein, alkohol, kofein, sodu bikarbonu, supstance koje se ne smatraju bezbjednim za plod. Zato je veoma važno da se uvek posavetujete sa ljekarom ili apotekarom pre upotrebe bilo kojeg lijeka koji može da se kupi u slobodnoj prodaji.

ANTIBIOTICI

Brojne vrste antibiotika nisu bezbjedne za upotrebu u trudnoći. Tetraciklin, eritromicin, streptomicin i kvinolon treba izbegavati jer mogu da uzrokuju brojne štetne posledice po plod. Štetne posledice penicilina i amoksicilina, koji se često propisuju kao terapija u trudnoći, nisu poznate.

VITAMINI I MINERALI

Uzimajte samo one koji su namenjeni trudnicama, jer velike doze određenih vitamina (vitamin A) nisu preporučljive u ovom stanju. Najbolje je da uzimate ove preparate prema preporuci ljekara.

BILJNI PREPARATI

Iako se radi o prirodnim sredstvima, određeni preparati iz ove kategorije mogu da budu vrlo snažnog dejstva, čak i toksični. Biljke kao što su kamfor, ženšen, muskatni oraščić i tuja treba potpuno izbegavati jer mogu da uzrokuju kontrakcije materice i pobačaj. Pre uzimanja bilo kakvog biljnog preparata treba obavezno da se posavetujete sa svojim ljekarom ili poznavaocem bilja koji je kvalifikovan za to. Ipak, upotreba začinskog bilja u ishrani potpuno je bezbjedna.

HOMEOPATSKI LEKOVI

Ne postoji naučni dokaz o tome da homeopatska sredstva, koja se koriste u trudnoći, kao i prilikom porođaja, negativno deluju na bebu i majku. Naravno, kao i u slučaju svih pomenutih ljekova, uvek je najvažnije da se pre upotrebe bilo kojeg leka ili preparata posavetujete sa ljekarom ili, u ovom slučaju, kvalifikovanim homeopatom.

KADA SE TREBA OBRATITI LJEKARU?

Postoje određene infekcije koje obavezno treba izbeći tokom trudnoće. To su ovčje boginje, rubeola i bolest crvenih obraza (parvovirus B19) koje mogu štetno da utiču i na plod. Ukoliko uočite zabrinjavajuće simptome, kao što su osip ili povišena temperatura koju nikako ne možete da oborite, odmah se obratite ljekaru. Ipak, potrudite se da ne brinete previše zbog potencijalnih rizika i da se ne ponašate fobično. Najvažnije je da preduzmete racionalne mere opreza i zaštite, da budete opušteni i da uživate u svojoj trudnoći.

KAKO SE ZAŠTITI OD GRIPA I PREHLADE?

Jedite zdrave i izbalansirane obroke, mnogo voća i povrća. Pijte vodu, čajeve i sveže ceđene sokove. Ograničite unos kofeina. Odmarajte se, lagano vežbajte i trudite se da izbegavate stres.

Tokom sezone gripa izbegavajte javni prevoz, posetu bolesnicima, zatvorena mesta gde ima puno ljudi, vetrovito vreme, često perite ruke…