matične ćelije iz pupčanika sačuvana u Viti 34 uspješno primijenjena za liječenje cerebralne dječije paralize

Ona još uvijek važi za kontroverzni način liječenja: terapija sopstvenim matičnim ćelijama iz pupčane vrpce. Sada je bohumskim ljekarima po prvi put uspjelo da uspješno liječe cerebralnu dječiju paralizu pomoću matičnih ćelija iz pupčane vrpce – koja je prethodno skladištena u Viti34.

Po izvještaju Rurskog univerziteta Bohum dvoipogodišnji dječak je nakon prestanka rada srca ležao u komi sa teškim oštećenjem mozga – i sa minimalnim šansama da preživi. Na zahtjev roditelja devet nedelja nakon oštećenja mozga ljekari su dječaku intravenozno dali pripremljene matične ćelije iz pupčanika, koja je uzeta pri rođenju dječaka i kriokonzervirana u Viti34. Napredak ozdravljenja ljekari su pratili 2, 5, 12, 24, 30 i 40 mjeseci nakon toga.

Zahvaljujući ljekarima simptomi su se poboljšali već dvije nedelje nakon transplatacije matičnih ćelija. U međuvremenu, dijete može da izgovara jednostavne rečenice i uz pomoć i da trči. Poslije tako teškog oštećenja mozga i nakon oživljavanja koje je trajalo 25 minuta, šanse da se preživi su obično oko 6 procenata. Mjesecima nakon prestanka rada srca, sa teškim moždanim oštećenjima, djeca koja prežive po pravilu tek u naznakama pokazuju da su pri svijesti.

„Naši rezultati, zajedno sa sličnim uspesima jedne koreanske studije, otklanjaju ustaljenu sumnju u delotvornost ove terapije“

Prof. Dr Arne Jensen sa kampusa klinike za ginekologiju Rurskog univerziteta u Bohumu