Matičnim ćelijama protiv multiple skleroze

Pionirski tretman Džeka Ozborna

Slavni Amerikanac najavio je da će lijek za svoju tešku bolest potražiti u Njemačkoj, uzdajući se u velike potencijale liječenja matičnim ćelijama.

Jednoj od najvećih američkih televizijskih zvijezda, Džeku Ozbornu (Jack Osbourne), život je ponovo pokazao svoju mračnu stranu. Sin slavnog pjevača grupe „Black Sabath“ Ozija (Ozzy) Ozborna suočio se sa multiple sklerozom. Bolest mu je dijagnostifikovana nakon što je izgubio 60 posto vida na desnom oku, a u napredovanju su i drugi simptomi ovoga zloćudnog oboljenja.
Specijalizovana u polju bioinženjeringa matičnih ćelija, Njemačka omogućava tretmane i najtežih oboljenja. Pionirsko istraživanje kojem pristupa mladi Ozborn može pomoći ljekarima da pronađu lijek za multiple sklerozu, primjenjiv i na druge oboljele ljude.

Njemačka danas predstavlja svetski centar ćelijske terapije i upotrebe matičnih ćelija u regenerativnoj medicini. U Lajpcigu se nalazi i Bio City, renomirani univerzitetski centar sa nekoliko istraživačkih instituta i kompanija iz oblasti biomedicine. Svi oni posvećeni su kontinuiranom pronalaženju novih metoda i tehnika liječenja matičnim ćelijama.