Test za utvrđivanje rizika za razvoj karcinoma dojke

U Crnoj Gori godišnje od karcinoma dojke oboli oko 300 žena, kazali su iz Asocijacije za reproduktivno zdravlje i porodicu, i saopštili da žene mogu da se testiraju na gen koji uzrokuje tu bolest.

Zahvaljujući kompaniji „Bio Save" iz Podgorice, moguće je uraditi test na Brca gen i u našoj državi. Taj gen se smatra odgovornim za nastanak nasljednog karcinoma dojke kod žena, a testom se može utvrditi rizik za razvoj oboljenja.

Iz saopštenja Asocijacije za reproduktivno zdravlje i porodicu

Specijalista hemato-onkolog sa Klinike za onkologiju (KCCG), Nada Cicmil-Sarić, rekla je da ne postoji nacionalni registar o učestalosti raka dojke u Crnoj Gori.

"Ali se po podacima iz KCCG-a može vidjeti da godišnje u Crnoj Gori oboli oko 300 žena", navela je ona.

Aleksandar Antović iz kompanije „Bio Save", istakao je da „Brca tru" predstavlja test sekvencioniranja naredne generacije.

Radi se o takozvanoj MGS, najnaprednijoj metodi za testiranje gena i detekciju mutacije u genima Brca I i II. Osjetljivost testa je 99,99 odsto, što znači da, ako je pozitivan, velika je vjerovatnoća da mutacija i delecija gena zaista i postoji.

Aleksandar Antović, Bio Save

On je saopštio da je učestalost karcinoma dojke u Crnoj Gori 12,5 odsto u opštoj populaciji, što znači da će svaka osma žena do 70 godina razviti rak dojke.