STRATIPHARM-koristiće Vašem djetetu tokom cijelog života

STRATIPHARM – koristiće Vašem djetetu tokom cijelog života

Svaki čovjek je jedinstven – kako spolja, tako i iznutra. Individualne razlike imaju veliki uticaj na djelovanje ljekova. Standardni ljjekovi u uobičajenoj dozi ne pomažu svima i na isti način.

Neželjena dejstva, pogrešna doza i neefikasnost ljekova su veoma česta pojava. Za pojedine ljekove javljaju se čak kod 50% pacijenata.

Za našu jedinstvenost i različitost zaslužni su naši geni. I upravo geni imaju uticaja na koji način i da li će naše tijelo moći da razgradi određene aktivne supstance ljekova. Pomoću testa STRATIPHARM dobijate dragocjenu informaciju o svom djetetu da li i u kojoj dozi mu odgovara blizu 300 ljekova.

Na taj način se mogu:

  • Izbjeći neželjena dejstva ljeka
  • Individualno prilagoditi doze ljeka
  • Minimalizovati neželjena dejstva ljeka

Efikasnost ljekova

Prije nego što neki lijek ostvari željeno dejstvo, u tijelu se odvijaju različiti procesi.

  • Nakon gutanja tablete ili kapsule aktivna supstanca lijeka se oslobađa i dospijeva u krv.
  • Preko krvi ona cirkuliše kroz tijelo i između ostalog dospijeva do jetre. Jetra preuzima bitnu ulogu u metabolisanju aktivne supstance.
  • U jetri se lijek razgrađuje, da bi se na kraju ponovo izlučio iz tijela.

Različiti tipovi metabolizma

Uglavnom se ne zna odmah da li, na koji način i koliko brzo neki lijek djeluje kod pacijenta. To se mora provjeriti. Jer za većinu stanja skoro uvijek ima više opcija terapija. Tako se uglavnom tek nakon izvjesnog vremena ustanovi, da li je neki lijek kod pacijenta zaista djelovao.

Kako će tijelo pacijenta apsorbovati određene aktivne supstance, prvenstveno zavisi od enzima, koji su kod svakog pacijenta individualni. Enzimi jetre su glavni u obradi lijeka. Oni su važni za efikasnost, ali i za neželjena dejstva, kao i za djelovanje u kombinaciji sa drugim ljekovima. Iz tog razloga na jedan isti lijek dvoje ljudi može reagovati savim drugačije.

Šta je to STRATIPHARM?

Ukoliko se odlučite da na porođaju sačuvate krv iz pupčanika svog djeteta, iz te krvi bi se uzeo sasvim mali uzorak koji je dovoljan za STRATIPHARM genetsku analizu. 

Na osnovu ove analize STRATIPHARM utvrđuje personalizovani genetski profil Vašeg djeteta na približno 300 ljekova. 

Dobijate tačan spisak ljekova koji kod Vašeg djeteta tokom cijelog života mogu izazivati neželjene reakcije. Uz pomoć njega ljekar može odrediti odgovarajući lijek i dozu u odnosu na genetski profil Vašeg djeteta.

Ukoliko analizu radite kasnije, ova jedinstvena laboratorijska genetska analiza sprovodi se pomoću običnog brisa iz sluzokože usta. 

Isprobavanje ljekova i izlaganje rizicima koje ono nosi sa sobom postaju zaborav.

Za više informacija budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona 020/224-354 ili 067/252-253.