Koraci

Cjelokupna procedura i slijed koraka prilikom skladištenja matičnih ćelija, počevši od inicijalnog kontakta, preko potpisivanja ugovora, pa sve do skladištenja ćelija i uručivanja sertifikata.

01-kontakt.pngKontaktirate nas

Kontaktirajte nas putem telefona ili email-a, kako bi zakazali sastanak na kome bismo Vam prezentovali zašto je korisno sačuvati matične ćelije iz pupčane krvi.

02-ugovor.pngPotpisujemo ugovor

Potpisujemo trojni ugovor između Vas, Bio Save-a i Vita 34. Ugovor se potpisuje na period od 20, 30, 40 ili 50 godina.

03-anamneza.pngPopunjavate anamnezu bolesti

Anamneza ili kratka medicinska istorija o bolestima i ljekovima koje je trudnica uzimala ili ih uzima. Sadrži 33 pitanja, s tim što se 33. pitanje odnosi na partnera i porodicu. 

04-set-nosite-kuci.pngNosite kući set za uzimanje matičnih ćelija

Set za uzimanje matičnih ćelija je sterilan. Zbog toga je važno, da paket ne otvarate, u suprotnom će biti neupotrebljiv. Ostale instrukcije o čuvanju seta ćete dobiti uz dokumentaciju koju nosite sa sobom.

05-test-krvi.pngRaditi test krvi

Analize krvi trudnice na HIV1/2, sifilis (TPHA, VDRL), HBV (HbsAg) i HCV (anti HCV). Ove analize možete uraditi ili besplatno u svim Opštim bolnicama, ili u bilo kojoj privatnoj klinici. Zatim nam ih možete poslati skenirane na mejl.

06-nosite-set-u-porodiliste.pngPo odlasku u porodilište nosite set sa sobom

Dovoljno je da se pojavite u porodilištu sa setom za uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika. 98 % porodilišta u Crnoj Gori  je prošlo obuku uzimanja matičnih ćelija iz pupčanika.

07-uzimanje-krvi.pngPri porođaju se uzimaju matične ćelije

Pri porođaju se u vrećicu, koja sadrži 20 ml antikoagulantnog sredstva, sakuplja maksimalno raspoloživa količina matičnih ćelija iz pupčanika. Pri porođaju se uzima i 7,5 ml venske krvi majke, zbog dodatnog testiranja u Njemačkoj, što je uračunato u cijenu usluge.

08-kontakt-po-porodjaju.pngPo porođaju nas kontaktirate

Kontaktirate nas na broj 067/ 25 22 53 koji je za Vas dostupan 365 dana u godini, 24 sata dnevno.

09-krv-se-salje-za-nemacku.pngMatične ćelije se šalju za Njemačku

Za što veći broj ćelija, ali i što bolji kvalitet potrebno je da matične ćelije u što kraćem roku stignu od porodilišta do banke. Bio Save vrši transport matičnih ćelija 365 dana u godini putem Der Kurier-a (specijalizovane službe za transport medicinskog materijala) i DHL-a.

10-krv-se-zamrzava.pngMatične ćelije se zamrzavaju

Matične ćelije se zamrzavaju na -196°C.

11-analize.pngVrše se potrebne analize

U našoj laboratoriji u Lajpcigu se vrše detaljne analize matičnih ćelije iz pupčanika i krvi majke na viruse i bakterije. Takođe se vrši prebrojavanje matičnih ćelija.

12-potvrda-kvaliteta-krvi.pngUtvrđuje se kvalitet matičnih ćelija

Utvrđuje se broj matičnih ćelija i sterilnost uzorka. 

13-druga-anamneza.pngPopunjavate drugu anamnezu

15 dana nakon porođaja biste bili pozvani kako bi se odradila još jedna kraća postporođajna anamneza. Procjena anamneze istorije bolesti majke i djeteta nakon porođaja obuhvata 25 pitanja.

14-placanje.pngVršite plaćanje

Plaćanje se vrši tek nakon što se ustanovi da su matične ćelije pogodne za skladištenje. Fakturu Vam možemo poslati na mejl ili poštom. 

15-sertifikat.pngDobijate sertifikat

Po isplati cjelokupnog iznosa možete preuzeti sertifikat. U slučaju plaćanja na rate mi ćemo Vam čuvati sertifikat, a Vi ćete ga preuzeti po isplati poslednje rate.