Iskustvo

“Istorija skladištenja matičnih ćelija i Vita 34 idu zajedno. To je ubijedilo mnoge roditelje”

Dr Erih Kunert
direktor stručnog savjetovališta i portparol Vita 34

Više od 90.000 porodica već nam je ukazalo povjerenje jer vjeruju u naše iskustvo.

Sve više budućih roditelja se odlučuje za to da čuvaju matične ćelija svog djeteta. 90.000 uzoraka matičnih ćelija  iz Njemačke, Austrije, Švajcarske, Španije, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Rumunije koji su uskladišteni u Vita 34 dokazuju veliko povjerenje roditelja u iskustvo i kompetenciju prve banke matičnih ćelija Vita 34.

Pioniri u Evropi

Vita 34 je 1997. godine osnovao dr sci. med. Eberhard Lampeter zajedno sa nekoliko svojih kolega. Bila je to prva firma u Evropi, koja je roditeljima omogućila privatno čuvanje matičnih ćelija. Našim iskustvom i inovacijama postavili smo standard - i to ne samo u Njemačkoj.

Prikupljanje matičnih ćelija vrši se odmah nakon presijecanja pupčane vrpce od strane stručnog osoblja na klinici. Svi koji se u porođajnoj sali bave prikupljanjem matičnih ćelija prošli su redovnu obuku, koju izvodi neko od naših saradnika. U međuvremenu Vita 34 je izdala više od 30.000 sertifikata o završenoj obuci za ljekare i babice. Na taj način smo se pobrinuli da je već kod prikupljanja kvalitet matičnih ćelija zagarantovan.

Vi ćete imati korist od našeg iskustva u oblasti primjene

Do sada smo omogućili liječenje matičnim ćelijama iz pupčane krvi za toliko djece, koliko sve druge privatne banke matičnih ćelija u Evropi zajedno. To je važna potvrda za naš rad.

Regenerativne terapije su najčešće

Kada smo 1997. godine počeli da radimo, za nas je bila najverovatnija upotreba matičnih ćelija kod raka. Ali u međuvremenu se pokazalo da se matične ćelije iz pupčane krvi ne upotrebljavaju samo kod oboljenja krvnih sudova i raka. Većina djece je primila sopstvene matične ćelije u okviru eksperimentalne terapije kod dječijih moždanih oštećenja. Osim toga, mnoga djeca su učestvovala u našoj studiji u saradnji sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu za liječenje dijabetesa tipa 1.

Čak i braća i sestre mogu imati korist

Postoje oboljenja kao što je leukemija, kod kojih matične ćelije iz sopstvene pupčane krvi nisu prvi izbor. U tom slučaju je bolje upotrijebiti matične ćelije zdravog brata ili sestre. Tako se desilo već više puta da su matične ćelije novorođenčeta, koje su preventivno sačuvane kod nas, omogućile starijem bratu ili sestri hitnu transplantaciju.

Uzorci su prihvaćeni u svim klinikama u svijetu

Vita 34 sarađuje sa Severno-njemačkim registrom koštane srži i Registrom matičnih ćelija (NKR) u Hanoveru. Registar matičnih ćelija (NKR) uzorke koji su donirani pohranjuje i priprema u Vita 34.

“Iskustvo u pohranjivanju matičnih ćelija, visoki standardi kvaliteta i velika mreža klinika i partnera, pokazali su da je Vita 34 idealan partner za nas”

dr Marlena Robin-Winn 
direktor NKR

Ovo je još jedan dokaz kvaliteta, s obzirom da je Vita 34 jedina privatna banka u Evropi koja pohranjuje matične ćelije za javni registar. U skladu sa ovim, uzorci iz Vita 34 se pohranjuju po svetski prihvaćenim standardima, te su prihvaćeni u svim klinikama u svijetu.

Naša iskustva

  • Najduže medicinsko iskustvo u oblasti matičnh ćelija iz pupčane krvi
  • Preko 90.000 uskladištenih preparata pupčane krvi od 1997. godine
  • Najveći broj aplikacija u Evropi uzimajući u obzir sve privatne banke matičnih ćelija, čak 26
  • Saradnja sa 98 procenata svih porodilišta u Crnoj Gori