Članovi Bio Save Grupe i Bio Save Fondacije posjetili su u Slovačkoj 21. i 22. maja novi centar za liječenje matičnim ćelijama iz pupčane vrpce i pupčanog tkiva - CellCenter i tom prilikom su uspostavili stratešku saradnju kako bi djeci iz Crne Gore, ali i iz regiona bili omogućeni tretmani matičnim ćelijama.

CellCenter je biotehnološka kompanija koja koristi napredak u regenerativnoj medicini i vrši terapeutske primjene matičnih ćelija, a posjeduje čak 2 bolnice. Jedna od njih je državna bolnica u Malackiju, a druga se nalazi u Bratislavi. Centar u Bratislavi je posebno i vizuelno komforno dizajniran za djecu sa neurorazvojnim i autističnim poremećajima. Takođe, ove bolnice su i snažno uključene u istraživačke aktivnosti iz oblasti onkologije, kardiologije, neurologije, imunologije, dijabetesa, hirurgije i ortopedije i pružaju kompleksna rješenja pacijentima iz čitavog svijeta pod „jednim“ krovom.

U svrhu liječenja brojnih stanja poput cerebralne paralize, autizma, multiple skleroze, Parkinsonove demencije, hematoloških poremećaja, CellCenter koristi matične ćelije krvi iz pupčanika i tkiva pupčanika. U slučaju neposedovanja sopstvenog materijala za liječenje, moguće je pronaći adekvatnog donora matičnih ćelija.

dr med. Stefan Krstić - regionalni director Bio Save Srbija  , Nebojša Petrović - direktor Bio Save Grupe i predsednik upravnog odbora Bio Save Fondacije, dr med. Kristian Martin - medicinski direktor Bio Save Fondacije Mgr. Renáta Mihályová - General manager CellCenter, Ing. Viktor Vlcek - Tissue facility manager, orthomolecular consulting, Dr med. Sassan Lajevardi - doktor medicine CellCenter

Prva terapija koja je organizovana od strane Bio Save Fondacije u ovom centru dogodila se 28. maja 2024. godine. Radi se o dječaku  iz Srbije, a porodica je uzorak matičnih ćelija sačuvala preko Bio Save-a.

Nadamo se da će na ova strateška saradnja doprineti što boljem zdravstvenom ishodu, ali i razmeni stručnog znanja i resursa, čime se poboljšava kvalitet nege i tretmana najmlađih pacijenata. O samom toku liječenja prvog pacijenta iz Srbije će biti više reči nakon samog tretmana.

Bio Save Fondacija se više od 10 godina bavi pružanjem pomoći djeci iz regiona Jugoistočne Evrope, čija se oboljenja mogu liječiti matičnim ćelijama iz pupčane vrpce bez obzira u kojoj banci je sačuvan uzorak matičnih ćelija i time je Bio Save Fondacija jedina fondacija tog tipa u regionu.

U prethodnom periodu, posredstvom Bio Save Fondacije, organizovane su terapijske primjene matičnih ćelija za liječenje 8-oro dece uzrasta 6 -7 godina iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije koja su imala sačuvane uzorke u Bio Save-u, kao i u Cryo Save-u.

Bio Save Fondacija, na čelu sa medicinskim direktor dr med. Kristianom Martinom, aktivno radi na liječenju mališana kojima su terapije matičnim ćelijama iz pupčane vrpce nada za poboljšanje zdravlja. Trenutno se prate rezultati četiri mališana iz Srbije i Hrvatske koji su u prethodnih godinu dana prošli kroz terapiju matičnim ćelijama iz pupčane vrpce.

Sign In