Terapija matičnim ćelijama već se uveliko koristi u transplantaciji koštane srži.

Naučnici takođe aktivno istražuju potencijalnu upotrebu tih svestranih ćelija u tretiranju bolesti i povreda, u širokom spektru, od povreda kičme do Alchajmerove bolesti. Ljekari na univerzitetu države Merilend nedavno su upotrebili matične ćelije na novi i odvažan način, ubrizgavajući ih direktno u oštećeno srce četvoromjesečnog djeteta.

Hoze Salinas Salgado priprema se za drugu hiruršku intervenciju u svom kratkom životu. Četvoromjesečna beba rođena je sa srčanom manom zbog koje je desna komora njenog srca suviše mala ili nedostaje potpuno. Hirurški zahvat je napravljen tako da preusmjeri protok krvi oko oštećenja, ali tokom operacije njegovi ljekari probali su nešto radikalno.

„Prikačili smo njegovu venu iz gornjeg dela tela direktno na pulmonarne arterije, ali tokom te operacije, pred sam kraj, ubrizgali smo matične ćelije direktno u desnu srčanu komoru kako bismo ojačali ili regenerisali tu desnu komoru”, objasnio je Sandžej Kaušal sa Univerziteta Merilend za Glas Amerike.

Hoze je jedna od skoro 1.000 beba rođenih sa hipoplastijom leve srčane komore svake godine. To je najkompleksnija urođena srčana mana. Razlog zbog kojeg su probali terapiju matičnim ćelijama jeste to što je operacija, čak i uspješna, samo kratkotrajno rješenje.

„Trudimo se da to spriječimo, trudimo se da poboljšamo ishod i da ustanovimo da li možemo da sprovedemo matične ćelije u desnu srčanu komoru kako bismo je ojačali ili regenerisali i učinili je snažnijom, da bi pacijenti mogli da žive duži, srećniji život”, istakao je Kaušal.

Šezdeset pet odsto beba rođenih sa tom manom živi duže od pet godina, a 30 beba kao što je Hoze, koje su dobile matične ćelije, deo su studije koja ispituje da li matične ćelije jačaju srce.

„To je jedno od prvih istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima se koriste matične ćelije za regeneraciju ili jačanje desne srčane komore”, naveo je Kaušal.

Biće potrebno nekoliko godina da bi se ustanovilo da li je terapija djelotvorna, ali ako bude – to bi moglo da otvori vrata i za druge vrste terapija matičnim ćelijama u pedijatriji.

Izvor: http://www.politika.rs